Ανακοίνωση για υποχρεωτικά εργαστηριακά τεστ κατά της covid19 και προτάσεις για αποφυγή μετακύλισης του κόστους αυτών στους ΙΔΟΧ εργαζόμενους.

28 Αυγ

Ο Σύλλογος καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού να μην επιτρέψει να μετατραπεί η υγειονομική κρίση μέσω των αποφάσεων της κάθε επιτροπής και των εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων (rapid test) σε ένα ακόμα πλήγμα στο εισόδημα των εποχικών εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Οι περισσότεροι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες που απασχολούνται αυτή τη στιγμή στο ΥΠΠΟΑ, παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές Μαΐου με οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί και που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιβαρυνθούν επιπλέον, με κανένα πρόσχημα και αφορμή.


Δεδομένου ότι από 13 Σεπτεμβρίου καθίσταται υποχρεωτικός για όλους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ο τακτικός διαγνωστικός έλεγχος για covid19 αποκλειστικά σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο με κόστος που αναμένεται να ξεπερνάει τα 10 ευρώ για κάθε έλεγχο, προτείνουμε τα παρακάτω:

  1. Παράταση της δωρεάν χορήγησης των self test σε όλους τους συμβασιούχους, με μια παραλαβή από τα φαρμακεία  εφάπαξ μια φορά το μήνα.
  2. Ειδικά για τους συμβασιούχους, που είναι το πιο φτωχοποιημένο κομμάτι εργαζομένων του Δημοσίου, με επαναλαμβανόμενη ανεργία και μη μόνιμη εργασία, να δοθεί η δυνατότητα προσέλευσης στις δομές του ΕΟΔΥ για την δωρεάν διενέργεια του εργαστηριακού τους ελέγχου με δήλωση του αποτελέσματος στην ειδική πλατφόρμα ακριβώς όπως ισχύει μέχρι τώρα.
  3. Να καλυφθεί εναλλακτικά εξ ολοκλήρου η δαπάνη για τους εργαστηριακούς ελέγχους (rapid test ή PCR) από τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι έχουν ήδη ασφαλιστική κάλυψη για τους περισσότερους διαγνωστικούς ελέγχους και θεραπείες.
  4. Να αναλάβει το Δημόσιο με κυβερνητική πρωτοβουλία το κόστος προμήθειας των αναλώσιμων και των rapid tests, αναθέτοντας στην συνέχεια τη διαδικασία των διαγνωστικών ελέγχων στους ιατρούς εργασίας των υπηρεσιών του, που οφείλει να απασχολεί, χωρίς καμία επιβάρυνση των εργαζόμενων και χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων,
  5. Να ενισχυθεί άμεσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας με υγειονομικούς μόνιμης απασχόλησης, επιστημονικό εξοπλισμό και επάρκεια υλικών και αναλωσίμων. Όλοι οι υφιστάμενοι φορείς του ΕΣΥ να συνεισφέρουν με πόρους και εργασία στους ειδικούς διαγνωστικούς ελέγχους (rapid test ή PCR) κατά της νόσου covid-19, χωρίς κανένα κόστος για όλους τους εργαζόμενους.

       Το  ΔΣ