Καταγγελία Παρεμπόδισης Συνδικαλιστικής Δράσης/ Προγραμματισμός Κινητοποιήσεων 13/2/23

12 Φεβ

Το Σωματείο μας καταγγέλλει την διοίκηση του ΝΜΑ για την κατ’ επανάληψη παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής μας δράσης, αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων που προστατεύεται από τον νόμο τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου εργασίας.

Σε προκήρυξη νόμιμης στάσης εργασίας, που επιδόθηκε από το ΔΣ μας εγκαίρως και εξωδίκως ως οφείλαμε, η διοίκηση του Μουσείου απάντησε με ένα «αδιευκρίνιστου τύπου» έγγραφο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο ανέφερε νουθετήσεις για δράσεις για τις οποίες ουδέποτε την ενημερώσαμε ή ήταν στις προθέσεις μας να πραγματοποιήσουμε, για να καταλήξει να αμφισβητήσει και την νομιμότητα της στάσης εργασίας μας.

Την στιγμή που ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα μουσεία ΝΠΔΔ, ένα ήδη ΝΠΔΔ, που χρησιμοποιείται και ως παράδειγμα,  σπεύδει να επιβεβαιώσει με την αντιδημοκρατική στάση του όλες τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας, των σωματείων και ομοσπονδιών. Παράλληλα οι ενέργειες αυτές μας δίνουν μια εικόνα για το εργασιακό μέλλον όλων μας αλλά και ένα δείγμα γραφής το πως αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους τα διορισμένα «διοικητικά συμβούλια» απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Συνάδελφοι,  το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο, ανατρέπει μουσειακή πολιτική δεκαετιών καταργώντας τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων αποκόπτοντας τα από την δημόσια Αρχαιολογική Υπηρεσία και ανοίγει τον δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση και των αρχαιολογικών χώρων.

Το Δ.Σ του Σωματείου μας, αντιδρώντας στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμμετέχει στις αυριανές (13/2/23) κινητοποιήσεις με :

  1. Την προκήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας, από τις 08.00 έως τις 12.00, για τη Δευτέρα 13.02.2023 σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που υπάγονται στο ΥΠΠΟΑ.
  2. Την προκήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας, από τις 09.00 έως τις 13.00, για τη Δευτέρα 13.02.2023 στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.
  3. Την προκήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας, από τις 10.00 έως τις 14.00, για τη Δευτέρα 13.02.2023 στην Εθνική Πινακοθήκη.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε μαζικά στις στάσεις εργασίας που έχουν προγραμματιστεί και να προσέλθετε στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν ώστε να ενώσετε τις φωνές τις δικές σας, των οικογενειών και των φίλων σας με εμάς και με όλους τους σκεπτόμενους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ που αντιδρούμε σε αυτό το νομοσχέδιο ξεπουλήματος του εθνικού μας πλούτου.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν σε χώρους εκτός των εγκαταστάσεων :

  • Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 11.30
  • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στις12.00
  • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στις 12.00
  • Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας στις 10.00
  • Στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης στις 10.00

Συντασσόμαστε με όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού, τα υπόλοιπα κλαδικά και ενιαία σωματεία και τις Ομοσπονδίες, συμμετέχοντας μαζικά στις κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Το ΔΣ.