Ενημέρωση του Συλλόγου σχετικά με τις ενέργειές του για τα ένδικα

14 Οκτ

«Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σπουδαστών και Απόφοιτων ΙΕΚ της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» ενημερώνει τα μέλη του σχετικά με την ως τώρα εξέλιξη για την εφαρμογή της διάταξης του νόμου 4440/2016 που μονιμοποιεί συμβασιούχους Φύλακες Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στην Υπουργό Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου να παραιτηθεί από την άσκηση ένδικων μέσων, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται σε θέσεις αορίστου χρόνου μεγάλος αριθμός συμβασιούχων που δεν κατέχει απόφαση ανώτατου δικαστηρίου όπως ορίζει ο νόμος.

Ήδη από τις αρχές του 2016 όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται η στήριξη και προώθηση ενός συγκεκριμένου αριθμού συμβασιούχων αρχαιοφυλάκων που εργάζονταν με ασφαλιστικά μέτρα ώστε αυτοί να μονιμοποιηθούν, ο Σύλλογος ανέδειξε και γνωστοποίησε το θέμα προς όλες τις κατευθύνσεις παρακολουθώντας πολύ στενά την εξέλιξή του.

Με συνεχείς ενέργειες και παρεμβάσεις που περιλάμβαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ανακοινώσεις, έγγραφα, υπομνήματα, έκδοση δελτίων τύπου, υπόμνημα στο γραφείο του Πρωθυπουργού, επαφές στο Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βουλευτές καταφέραμε να αποτρέψουμε την πρόοδο του συγκεκριμένου ζητήματος.

Παράλληλα ζητούσαμε σε όλους τους τόνους νόμιμες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στον κλάδο Φύλαξης – Πληροφόρησης και Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, ώστε να αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό των πιστοποιημένων φυλάκων της ειδικότητάς μας.

Ωστόσο, η τοποθέτηση της τέως υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου συνοδεύτηκε από την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης και της έδωσε τη δυνατότητα να παραιτηθεί από την άσκηση ένδικων μέσων, με αποτέλεσμα να υπογράψει 34 υπουργικές αποφάσεις με σκοπό να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των συγκεκριμένων συμβασιούχων.

Με την ψήφιση της επίμαχης διάταξης ο Σύλλογος μας αντέδρασε άμεσα και ενεργοποιώντας τις αποφάσεις της έκτακτης γενικής συνέλευσης που είχε πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο θέμα την 1η Αυγούστου 2016 καθώς και όλων των Γενικών Συνελεύσεων έως σήμερα, κατήγγειλε την ενέργεια αυτή ως παρέμβαση και υπέρβαση στο έργο της δικαιοσύνης, ως καταπάτηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας και διαμαρτυρήθηκε έντονα για την αδικία που συντελείται σε βάρος εκατοντάδων πιστοποιημένων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων καθώς και σπουδαστών που προσβλέπουν σε νόμιμες διαδικασίες έκδοσης προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ και όχι σε μονιμοποίηση από το «παράθυρο».

Παράλληλα και με την καθοδήγηση νομικών συμβούλων προχωρήσαμε μεθοδικά σύννομοι προς τη διαδικασία σε συγκεκριμένες πράξεις, με κοινό γνώμονα οι προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού να διεξάγονται μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ όπως επιβάλλει η αρχή της αξιοκρατίας και η αρχή της ισότητας που ορίζει το Σύνταγμα.

Έτσι συντάχθηκε γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα της διάταξης από τον νομικό μας σύμβουλο η οποία επιδόθηκε προς όλους τους καθ΄ ύλην αρμόδιους και η οποία αποφαίνεται για την καταφανώς παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της ειδικότητάς μας, σύμφωνη άλλωστε με τις σχετικές Γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είναι στο σύνολό τους αρνητικές.

Επιπλέον αποστείλαμε εξώδικες δηλώσεις – διαμαρτυρίες προς τις αρμόδιες Υπουργούς Πολιτισμού και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αντίστοιχα Λ. Κονιόρδου, Μ. Ζορμπά, Ο. Γεροβασίλη και Μ. Ξενογιαννακοπούλου, καλώντας τες να αναστείλουν άμεσα κάθε Διοικητική δράση σε σχέση με την επίμαχη διάταξη και ζητήσαμε με κατάθεση έγγραφου αιτήματος προς το Υπουργείο Πολιτισμού να μας χορηγηθούν αντίγραφα των Υπουργικών αποφάσεων σχετικά με τη μονιμοποίησή τους οι οποίες ποτέ δεν δημοσιεύθηκαν, με αποτέλεσμα να μη λάβουμε γνώση γι’ αυτές.

Τέλος, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Υπουργού Πολιτισμού Μ. Ζορμπά καταθέσαμε σχετικό φάκελο προς ενημέρωσή της αναμένοντας συνάντηση με το γραφείο της σύντομα.

Το Σωματείο μας για μια ακόμη φορά διαμαρτύρεται έντονα για την «τακτοποίηση» συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζόμενων σε βάρος εκατοντάδων πιστοποιημένων επαγγελματιών Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι κατέχουν τα απαραίτητα τυπικά προσόντα που ορίζουν οι προκηρύξεις ΑΣΕΠ και εργάζονται στο Υπουργείο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εδώ και πολλά χρόνια.

Πιστό στον αδιάλειπτο αγώνα του για την περιφρούρηση και προαγωγή των επαγγελματικών δικαιωμάτων καθώς και στη διαφύλαξη των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μελών του, θα συνεχίζει να μάχεται έμπρακτα μέχρι την εξάντληση όλων των νομικών μέσων που επιτρέπει ο νόμος ως το ανώτατο δικαστικό επίπεδο, θέτοντας σε λειτουργία τις ομόφωνες αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.