ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23 Αυγ

Θέμα: Ενημέρωση για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών και για τις ενέργειες του Δ.Σ. σχετικά με όλα τα ζητήματα που απασχολούν την ειδικότητα:

  1. Καταβολή Μισθών
  2. Προσλήψεις σε ΕΦΑ και Μουσεία
  3. Ανάθεση Φύλαξης στις Θερμοπύλες σε ιδιωτική εταιρεία
  4. Αίτημα για μέτρα σχετικά με το κρούσμα covid-19 στην Αρχαία Αγορά
  5. Επαφές με ΥΠ.ΠΟ.Α και ΥΠ.ΕΣ. για τα κωλύματα
  6. Μέτρα Αυτοπροστασίας

Αγαπητοί συνάδελφοι, συνεχίζουμε συντονισμένα και αδιάλειπτα τις ενέργειες μας για την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την ειδικότητα και στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πορεία και τις εξελίξεις, όπου υπάρχουν.

Άμεση και πολύ σημαντική για όλους όσοι απασχολούνται ως  ΙΔΟΧ σε ΕΦΑ και Μουσεία, είναι η καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους, που έχει καθυστερήσει. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις και εκκλήσεις τόσο στο ΥΠ.ΠΟ.Α, όσο και στις κατά τόπους ΕΦΑ ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές. Μετά από τις διαβεβαιώσεις τους, πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα και μέσα στο Σεπτέμβριο θα λάβουν οι απλήρωτοι συνάδελφοι τις αποδοχές  του Ιουνίου και πιθανόν και του Ιουλίου. Για την καθυστέρηση αυτή δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις ότι οφείλεται στο σύστημα πληρωμών του ΥΠ.ΠΟ.Α. το οποίο υπάρχει σχεδιασμός να βελτιωθεί.

Σχετικά με τις απαράδεκτες καθυστερήσεις προσλήψεων σε ορισμένες ΕΦΑ της περιφέρειας ,που στέρησαν μισθούς και ασφάλιση σε αρκετούς συναδέλφους, μετά από την έντονη διαμαρτυρία μας και τις καθημερινές πιέσεις στις υπηρεσίες και στο υπουργείο, εκφράζουμε την ικανοποίηση μας καθώς ξεκίνησε η διαδικασία εκταμίευσης των κονδυλίων ώστε να ολοκληρωθεί και η διαδικασία των προσλήψεων σε όλες τις ΕΦΑ, όπως μας διαβεβαίωσαν και τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου.

Άμεση ήταν και η αντίδραση μας στο ζήτημα της απευθείας ανάθεσης των υπηρεσιών φύλαξης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Αρχαιολογικού Χώρου των Θερμοπυλών  σε εταιρεία security  με καταγγελία προς την εφορεία αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, ενώ δεν θα σταματήσουν οι ενέργειες μας και οι πιέσεις μας όχι μόνο  μέχρι την ανάκληση της σχετικής απόφασης, αλλά και μέχρι την οριστική κατοχύρωση του επαγγελματικών δικαιωμάτων της ειδικότητας μας.

Σε σχέση με τα ανοδικά επίπεδα του ρυθμού μετάδοσης των κρουσμάτων του COVID-19, αλλά και το επιβεβαιωμένο κρούσμα  εργαζόμενης στην Αρχαία Αγορά σας ενημερώνουμε ότι έχουμε  στείλει αίτημα  στους αρμόδιους φορείς και τα Υπουργεία τόσο για τον τακτικό έλεγχο των εργαζομένων, όσο και για την εγκατάσταση συστημάτων αυτόματης θερμομέτρησης στους χώρους και τα μουσεία για τον έγκαιρο εντοπισμό και την αποφυγή διασποράς κρουσμάτων.

Συνεχείς επίσης είναι  οι ενέργειες και  οι προσπάθειες μας, αλλά και οι επαφές με το ΥΠ.ΠΟ.Α. και το ΥΠ.ΕΣ. για την οριστική επίλυση των κωλυμάτων.

Τέλος, παρακαλούμε όλους και όλες τους συναδέλφους  να τηρούν  πολύ προσεκτικά όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα αυτοπροστασίας, για να μην κινδυνεύσει η υγεία, η δική τους και των συγγενών τους και να παραμείνουν όλοι οι  χώροι ανοιχτοί για τους επισκέπτες.  Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της Πανδημίας λόγω της  επαφής μας με εκατοντάδες επισκέπτες. 

Βέβαια, το ευχάριστο είναι ότι υπάρχει αρκετή επισκεψιμότητα,  που για την περίοδο που διανύουμε και σε σχέση με άλλες χώρες είναι ικανοποιητική, παρά τις αρχικές απαισιόδοξες προβλέψεις για χαμηλή επισκεψιμότητα.