Δελτίο Τύπου σχετικά με την έκδοση προκήρυξης 200 Αρχαιοφυλάκων

30 Ιούν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Έκδοση προκήρυξης 200 Αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ στον κλάδο Φύλαξης άμεσα»!

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σπουδαστών και Απόφοιτων ΙΕΚ της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» ζητά να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την πρόσληψη 200 μόνιμων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων μέσω ΑΣΕΠ.

Ο Σύλλογος με συνεχείς ενέργειες και παρεμβάσεις του εδώ και πολύ καιρό έχει ενημερώσει προς όλες τις κατευθύνσεις για το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων στον κλάδο Φύλαξης, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα μνημεία και τα Μουσεία της χώρας μας σε λουκέτο και εγείρει ζήτημα ασφάλειας και έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους, άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στον κλάδο Φύλαξης – Πληροφόρησης και Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων .

Στις 13 Δεκεμβρίου 2016 ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη Νίσυρο 200 προσλήψεις μόνιμων αρχαιοφυλάκων και δεσμεύτηκε για την άμεση έκδοση προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ. Στα τέλη Μαρτίου 2017, τέσσερις μήνες μετά η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπέγραψε και απέστειλε το αίτημα για 200 προσλήψεις αρχαιοφυλάκων για υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών και ανακοίνωσε στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση ότι η προκήρυξη έχει υπογραφεί από την ίδια και βρίσκεται στο τελικό στάδιο για το ΑΣΕΠ.

Ωστόσο, από τότε έως σήμερα η προκήρυξη δεν έχει υπογραφεί από τον Υπουργό Οικονομικών με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς προσωπικό πολλά Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι ανά την Ελλάδα, εγείροντας έτσι θέμα ασφάλειας μνημείων και πλημμελούς εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Ο Σύλλογος καταγγέλει την κωλυσιεργία και την αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζεται η έκδοση της προκήρυξης μόνιμου προσωπικού και τον εμπαιγμό εκατοντάδων πιστοποιημένων αρχαιοφυλάκων κρατώντας τους όμηρους της ανεργίας.

Ζητά την έκδοση της προκήρυξης των 200 θέσεων μέσω ΑΣΕΠ ΑΜΕΣΑ!

Ζητά την υλοποίηση της προσωπικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού της Χώρας.

Επιπλέον, ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να εκδοθεί η προκήρυξη.

Τέλος, ζητά να αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό πιστοποιημένων φυλάκων απόφοιτων της ειδικότητας ΙΕΚ «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων», οι οποίοι καλύπτουν αποκλειστικά τις προδιαγραφές του επαγγελματία Φύλακα, όπως ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές της UNESCO και του ICOM.