Δελτίο Τύπου σχετικά με την Έκδοση προκήρυξης μόνιμου προσωπικού στον κλάδο Φύλαξης

28 Νοέ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Έκδοση προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ στον κλάδο Φύλαξης άμεσα. Όχι στη μονιμοποίηση συμβασιούχων στο Υπουργείο Πολιτισμού».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σπουδαστών και Απόφοιτων ΙΕΚ «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» με συνεχείς ενέργειες και παρεμβάσεις του εδώ και αρκετό καιρό έχει ενημερώσει προς όλες τις κατευθύνσεις για το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων στον κλάδο Φύλαξης, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τα μνημεία και τα Μουσεία της χώρας μας σε λουκέτο και εγείρει ζήτημα ασφάλειας και έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους, άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ στον κλάδο Φύλαξης – Πληροφόρησης και Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων .

Ωστόσο παρά τις επίμονες προσπάθειές του Συλλόγου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ώστε να προχωρήσει στην έκδοση προκήρυξης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, για να στελεχωθούν τα μουσεία με εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό που κατέχει όλα τα τυπικά προσόντα, το Υπουργείο έχει παγώσει τις διαδικασίες της προκήρυξης καθώς το αίτημα για 200 θέσεις Φυλάκων που υπέβαλε, ενώ πήρε έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρέμεινε «θαμμένο» στα συρτάρια του Υπουργείου Διοικ. Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για το τελικό στάδιο.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικ. Ανασυγκρότησης προώθησε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση με την οποία μονιμοποίησε μεγάλο αριθμό συμβασιούχων Φυλάκων οι οποίοι δεν κατέχουν τα τυπικά προσόντα, έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και εργάζονται ή εργάζονταν στο υπουργείο με δικαστικές αποφάσεις, παρεμβαίνοντας και υπερβαίνοντας το έργο της δικαιοσύνης καθώς πρόκειται για μη τελεσίδικες αποφάσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για προσλήψεις από το «παράθυρο».

Ως εκ τούτου, ο Σύλλογος καταγγέλει, την αναβλητικότητα του ΥΠΠΟΑ σχετικά με την έκδοση της προκήρυξης μόνιμου προσωπικού και την ανευθυνότητα με τις οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα, καθώς προχωρά σε πρόχειρες λύσεις στελέχωσης Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων με προσλήψεις εποχικού προσωπικού, κοινωφελούς εργασίας, κινητικότητα και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων μέσω μη τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων.

Ζητά, την έκδοση προκήρυξης μέσω ΑΣΕΠ ΑΜΕΣΑ!

Ζητά, την αύξηση των θέσεων στην προκήρυξη μόνιμου προσωπικού, καθώς οι 200 θέσεις δεν επαρκούν ώστε να καλύψουν τα κενά που συνεχώς αυξάνονται στον κλάδο Φύλαξης.

Επιπλέον, να αποκατασταθεί η αδικία που συντελείται σε βάρος εκατοντάδων πιστοποιημένων Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων που θέλουν να διαγωνιστούν με νόμιμο τρόπο, κατέχουν τα τυπικά προσόντα καθώς και πολυετή προυπηρεσία στο ΥΠΠΟ μέσω συμβάσεων ΑΣΕΠ ΣΟΧ (Ορισμένου Χρόνου).

Να αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό πιστοποιημένων φυλάκων απόφοιτων της ειδικότητας ΙΕΚ «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων», οι οποίοι καλύπτουν αποκλειστικά τις προδιαγραφές του επαγγελματία Φύλακα, όπως ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές της UNESCO και του ICOM.

Τέλος ζητά, να μην παραχωρείται η ασφάλεια και η διαχείριση αρχαιοτήτων και επισκεπτών σε ανειδίκευτο και ακατάρτιστο προσωπικό.