Δελτίο τύπου: Ως Σύλλογος καταγγέλουμε την πολιτική προσλήψεων φυλακτικού προσωπικού της Εθνικής Πινακοθήκης και του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, καθώς και το προσχέδιο της τροπολογίας για την μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε Ν.Π.Δ.Δ.

7 Μάι

Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Σπουδαστών και Αποφοίτων των ΙΕΚ με την ειδικότητα: «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» εκπροσωπώντας νόμιμα όλους τους πιστοποιημένους αρχαιοφύλακες που εργάζονται στο ΥΠ.ΠΟ.Α. διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλουμε την πολιτική προσλήψεων φυλακτικού προσωπικού που ακολουθεί η Εθνική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Όπως πληροφορηθήκαμε και από σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στις 20/04/2022 με ΑΔΑ:  ΩΔΧ469ΗΓ9-ΘΣ3 οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς και τα Δ.Σ. τόσο της Εθνικής Πινακοθήκης, όσο και του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης έχουν επιλέξει  να αγνοήσουν τους χιλιάδες των πιστοποιημένων και αρτίως καταρτισμένων σε ζητήματα φύλαξης μουσείων, αρχαιολογικών χώρων  και  χώρων πολιτισμού αποφοίτους της ειδικότητάς μας, ενώ εγκρίνουν υπέρογκες δαπάνες ύψους 33.000 ευρώ (στην περίπτωση της Εθνικής Πινακοθήκης)  για μόλις 3 μήνες παροχής υπηρεσιών φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες security (5 σεκιούριτι με μηνιαίο κόστος ο κάθε ένας 2.200 ευρώ σε αντίθεση με εμάς που λαμβάνουμε μικτά 1000 ευρώ).

Με αυτές τις επιλογές δημιουργούνται ταυτόχρονα τεράστια κενά ασφαλείας λόγω της έλλειψης έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού.

Ως σωματείο που οφείλει να προστατεύει τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας μας, πιστεύουμε πως η εθνική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας πρέπει να φυλάσσεται κατά πρώτο λόγο από φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Η εξαρτημένη σχέση εργασίας των αρχαιοφυλάκων από το δημόσιο, υπηρετεί  τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων και η κατάρτισή τους σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς, τον δημόσιο ρόλο των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και των χώρων πολιτισμού.

Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο δεδομένο ότι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και χώρους πολιτισμού πρέπει να προσλαμβάνονται ως φυλακτικό προσωπικό οι πιστοποιημένοι αρχαιοφύλακες και ΜΟΝΟ .

Μαζί με όλα τα παραπάνω έρχεται και το προσχέδιο του νομοσχεδίου για τα Ν.Π.Δ.Δ. να μας προβληματίσει ακόμη περισσότερο καθώς : 

-Αντιδρούμε στις αναφορές για  μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες στα μουσεία και ζητάμε σχετικά με το προσωπικό φύλαξης, ακόμη και αν ακολουθηθεί τέτοια διαδικασία ,να τηρηθεί το προσοντολόγιο και το περίγραμμα της θέσης 

-Αντιδρούμε για την μη ύπαρξη τμήματος φύλαξης-ασφαλείας και υπεύθυνων ασφαλείας όπως συμβαίνει και σε άλλα μουσεία που αν και Ν.Π.Δ.Δ. έχουν τμήματα ασφαλείας( π.χ. Μουσείο Ακρόπολης). Το τμήμα φύλαξης αποτελεί μέσα σε ένα μουσείο την ραχοκοκαλιά της διαχείρισης του φυλακτικού προσωπικού και θεωρούμε ότι αγνοείται τεχνηέντως 

-Αντιδρούμε στο γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε ενιαίο μισθολόγιο για το φυλακτικό προσωπικό, ενώ οι  πληρωμές αρχαιοφυλάκων από τον ΟΔΑΠ  για τα εξαιρέσιμα και τις αργίες θα έχουν εξασφαλιστεί  ως  31-12 -23 χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει στη συνέχεια με τις μισθολογικές απολαβές και τις εργασιακές σχέσεις που θα δημιουργηθούν για τους αρχαιοφύλακες  

-Αντιδρούμε στην τροποποίηση του άρθρου 45 του νόμου 4761/2020 φεκ 248/Α/13-12-20 για τον ΟΔΑΠ ο οποίος θα διαχειρίζεται την δημόσια ακίνητη περιουσία του ΟΔΑΠ και του ΥΠΠΟΑ σύμφωνα με την οποία, όποια μουσεία δεν καταφέρνουν να διατηρούν επάρκεια εγκαταστάσεων, προσωπικού και άλλων μέσων για την επίτευξη των στόχων τους θα κλείνουν. Το ίδιο το ΥΠ.ΠΟ.Α δηλαδή αποποιείται τις ευθύνες του σχετικά με την λειτουργία μουσείων τα οποία είναι περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. υπαγόμενες στην γενική Διεύθυνση αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μάλιστα στη συνέχεια δεν μας εξασφαλίζει κανένας ότι δε θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ενώ όσα μουσεία και χώροι  αδυνατούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο θα αναγκαστούν είτε να παραχωρηθούν σε ιδιώτες, είτε να κλείσουν.  

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η επαγγελματική μας υπόσταση βάλλεται πανταχόθεν και όπως φαίνεται είναι πολιτική  απόφαση να μας αφανίσουν ως ειδικότητα αλλά δεν θα το επιτρέψουμε! 

Επειδή τα κενά και οι ασάφειες στο σχέδιο τροπολογίας για την μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε Ν.Π.Δ.Δ. είναι τεράστιες  ζητάμε να το αποσύρετε οριστικά. 

Ζητάμε την άμεση προκήρυξη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού προκειμένου να στελεχωθούν οι χώροι και τα μουσεία της επικράτειας με το απαιτούμενο προσωπικό με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες και -πάντα- σύμφωνα με τα κύρια προσόντα και το περίγραμμα της θέσης. 

Θεωρούμε μείζον ζήτημα, την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της ειδικότητάς μας (μία διαδικασία που εκκρεμεί πάνω από 10 έτη) τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των χώρων όσο και για την επαγγελματική μας δικαίωση, καθώς είμαστε το μόνο έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό πάνω στην φύλαξη μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και χώρων πολιτισμού.

Δηλώνουμε την εναντίωσή μας απέναντι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, θεωρούμε ότι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι πρέπει να διατηρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και δεσμευόμαστε να παλέψουμε γι’ αυτό.