Ανακοίνωση σχετικά με τον Οργανισμό Λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

29 Αυγ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σπουδαστών και απόφοιτων ΙΕΚ της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων», δηλώνει την έντονη αντίθεση του στην έκδοση του νέου οργανισμού του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ΠΔ 78, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση του Μουσείου να προσλαμβάνει ιδιωτικές εταιρείες για να καλύψει τις ανάγκες φύλαξης του Μουσείου. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 16, παράγραφος (β) αναφέρεται: «Τα καθήκοντα των φυλάκων μπορούν να ανατεθούν σε άτομα ή εταιρείες εκτός του ΕΜΣΤ που παρέχουν υπηρεσίες ασφάλειας ή φύλαξης».

Η συγκεκριμένη προσθήκη στον οργανισμό καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» και εκατοντάδων συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που σε ένα δημόσιο μουσείο επιχειρείται να εκχωρηθεί η φύλαξη σε ιδιώτες με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Πολιτισμού, αφού η Κα Κονιόρδου υπογράφει και εγκρίνει τον οργανισμό του ΕΜΣΤ.

Το εξειδικευμένο προσωπικό της ειδικότητας μας απαξιώνεται και οδηγείται στην κατάργηση αφού δε θα ισχύει πλέον το προσοντολόγιο του δημοσίου, καθώς και η αξιοκρατική πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις ή για θέσεις εποχικού προσωπικού.

Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να αποσύρει άμεσα την επίμαχη παράγραφο και να αποκαταστήσει στο ορθό το κείμενο του οργανισμού σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού φύλαξης-πληροφόρησης, μέσω νόμιμων και αξιοκρατικών διαδικασιών στο συγκεκριμένο μουσείο.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη ενέργεια και για το αν η ιδιωτικοποίηση και η παραχώρηση σε μη εξειδικευμένο προσωπικό της φύλαξης των Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων είναι η στρατηγική που έχει χαράξει η Υπουργός για την αξιοποίηση του Πολιτισμού της χώρας μας.

Το Σωματείο μας, μαζί με όλους τους συνάδελφους της ειδικότητας μας τασσόμαστε εναντίον σε κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης ενός κλάδου που συμβάλλει ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων πολιτισμικής αναφοράς και στην αναβάθμιση παροχής υπηρεσιών.

Δηλώνουμε ρητά προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να στερήσει το εργασιακό μας μέλλον, για το οποίο όλοι από κοινού έχουμε προσπαθήσει, με γνώμονα τα προσόντα, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία.