ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Οι εξελίξεις για τα κωλύματα 8μηνου και 60μηνου

16 Νοέ

Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς αναμέναμε μία θετική έκβαση και μία λύση από το Υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με το πρόβλημα των κωλυμάτων μας, αφού μετά από πίεση είχε οριστεί η 15η Νοεμβρίου ως ημερομηνία απάντησης.
Για τον λόγο αυτό, τα μέλη του Δ.Σ. επισκεφθήκαμε εχθές 15/11/2019 το γραφείο του Γενικού Γραμματέα κυρίου Γεωργίου Διαδασκάλου, όπου συνεργάτης του μας ενημέρωσε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα η νομική οδός σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να επιλύσουν με νομοθετική ρύθμιση, το ζήτημα του 8μηνου και του 60μηνου κωλύματος. Όλα αυτά προς μεγάλη απογοήτευσή μας και παρόλο που είχαμε λάβει την διαβεβαίωση του Γενικού Γραμματέα, ότι θα είχε δοθεί λύση στα θέματα που αντιμετωπίζουμε μέχρι τις 15/11/2019, όχι μόνο δεν δόθηκε καμία λύση αλλά και καμία επίσημη απάντηση.
Κατανοούμε τους «σκοπέλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, που έχουν να αντιμετωπίσουν προκειμένου να προχωρήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση των κωλυμάτων, όμως η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. ήταν ενημερωμένη για τα ζητήματα αυτά εδώ και μήνες, ενώ ήδη από τον Σεπτέμβριο είχε πραγματοποιηθεί και πολύωρη συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου της αρμόδιας Υπουργού, κύριο Κωνσταντίνο Πλατίτσα, προκειμένου να επιλυθούν εγκαίρως.
Αναμέναμε από το υπουργείο να μην μας εμπαίζει άλλο, καθώς την ίδια στιγμή που μας λένε ότι δεν έχει βρεθεί η νομική οδός για την κατάργηση των κωλυμάτων,τα οποία έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, (όταν πολλοί συνάδερφοι μας με διαδοχικές συμβάσεις, με κενό λιγότερο των τριών μηνών, προσέφευγαν στην άσκηση ένδικων μέσων διεκδικώντας μονιμότητα) και ενώ τα κωλύματα αυτά για όλους εμάς ισχύουν κανονικά, προς έκπληξή μας διαπιστώνουμε πως και η νυν υπουργός , κυρία Λίνα Μενδώνη, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, υπογράφει ΦΕΚ διορισμού, μετατρέποντας συμβάσεις συναδέλφων από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και ενώ εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις από τις προσφυγές του Συλλόγου στη Δικαιοσύνη, αποδεικνύοντας έτσι πως στην επίλυση των εν λόγω ζητημάτων, εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας και την δυσαρέσκειά μας για την καθυστέρηση εύρεσης λύσης. Επειδή διανύουμε μία κομβική περίοδο για το μέλλον μας στις επόμενες συμβάσεις, ξεκαθαρίζουμε ότι ο κάθε συνάδελφος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του καθότι μέχρι στιγμής εκτός από τις προφορικές διαβεβαιώσεις δεν έχουμε καμία επίσημη δέσμευση ότι τα ζητήματά μας θα επιλυθούν.