Δελτίο τύπου για την επικείμενη μετατροπή των κυριότερων μουσείων της επικράτειας σε ΝΠΔΔ από την κυβέρνηση.

30 Ιαν

Θέμα: Ενημέρωση μελών συλλόγου για την επικείμενη μετατροπή των κυριότερων μουσείων της επικράτειας σε ΝΠΔΔ από την κυβέρνηση.

Στις 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ, μέσω τηλεδιάσκεψης, με σκοπό να αξιολογηθεί η επίδραση της μετατροπής των κυριότερων μουσείων σε ΝΠΔΔ στις εργασιακές σχέσεις με τους πτυχιούχους της ειδικότητας  μας και να δρομολογηθούν οι περεταίρω ενέργειες.

Συμμεριζόμαστε τις επιφυλάξεις που μας έχουν εκφράσει τόσο τα μέλη μας, όσο και επιστημονικοί φορείς και σύλλογοι, εργαζόμενων των μουσείων και συνεπιβεβαιώνουμε ότι δεν έχει προηγηθεί καμία ανταλλαγή απόψεων ή διάλογος με το ΥΠΠΟΑ για το θέμα, ούτε και έχουμε κληθεί ποτέ για να εκφράσουμε τις απόψεις μας.

 Ως σύλλογος, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τη χρονική στιγμή που επιλέγει η κυβέρνηση να ανακινήσει το θέμα, καθώς τα μουσεία παραμένουν κλειστά, εν μέσω πανδημίας, γεγονός που ίσως λόγω της οικονομικής ζημιάς προκαλέσει πρόσθετες ανάγκες κρατικής στήριξης της λειτουργίας τους στο άμεσο μέλλον.

Επισημαίνουμε στο ΥΠΠΟΑ, την ανάγκη διατήρησης των θέσεων εργασίας της ειδικότητάς μας, κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει τόσο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων σε ασφάλεια, όσο και για την ανάγκη στήριξης των εισοδημάτων των εργαζομένων που λόγω ειδικότητας, το Δημόσιο παραμένει ο βασικός εργοδότης τους.

Σχετικά με τις δηλώσεις του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι «στόχος της μετατροπής είναι τα μουσεία αυτά, αξιοποιώντας τις τεχνικές διοίκησης και διαχείρισης επιχειρήσεων, επικοινωνίας και marketing, να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους με υιοθέτηση νέων στρατηγικών και αυτενέργεια» απαντάμε ότι είναι επικίνδυνη η θέσπιση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων για τα δημόσια μουσεία. Το μουσείο είναι κοινωνικό αγαθό, χώρος ανοιχτού διαλόγου, διαφορετικής έκφρασης με τη συμμετοχή της κοινότητας. Ο ορισμός του μουσείου κατά το ICOM περιλαμβάνει πρωτίστως την έννοια του μουσείου ως μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, στην υπηρεσία της κοινωνίας, έννοιες και σκοποί που εξυπηρετούνται πλήρως με την σημερινή νομική μορφή των μουσείων.

Η απόσχιση των μεγαλύτερων δημόσιων μουσείων από τον βασικό άξονα της Κεντρικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την οποία είναι συνδεδεμένα από σύστασής τους, δεν είναι απλά ζήτημα νομικής μορφής. Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα προβλήματα των μουσείων δεν σχετίζονται με το νομικό τους σχήμα αλλά με την πραγματική νοοτροπία που διέπει τη λειτουργία τους. Η νομική αποκοπή των μουσείων μας, είναι μια κίνηση που πλήττει τον ενιαίο και δημόσιο χαρακτήρα της προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποδυναμώνοντας την Αρχαιολογική Υπηρεσίας ως βασικού φορέα διαχείρισης των αρχαιοτήτων στη χώρα μας.

Ως εκπρόσωποι των πιστοποιημένων Αρχαιοφυλάκων ζητούμε, πριν νομοθετηθεί οποιαδήποτε αλλαγή, να προηγηθεί μια ουσιαστική και από καιρό αναγκαία δημόσια συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους σε καίρια θέματα:

  • Για τον ρόλο των δημόσιων μουσείων στην ελληνική κοινωνία και το μίγμα πολιτισμού/τουρισμού που θέλουμε ώστε ο ένας κλάδος να στηρίζει τον άλλο, χωρίς ο πολιτιστικός τουρισμός να καταλήγει σε υπερτουρισμό για χάρη του κέρδους
  • Για τις μελέτες βιωσιμότητας των μουσείων που θα λειτουργήσουν ως ΝΠΔΔ, καθώς η υπουργός ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη δεν έχει παρουσιάσει ακόμα οικονομικά στοιχεία, στρατηγικό σχέδιο και σαφείς θέσεις για το πως ακριβώς αναμένεται να κινηθούν στρατηγικά τα νέα ΝΠΔΔ – Μουσεία που θα δημιουργηθούν.
  • Για τη χάραξη μιας επίκαιρης δημόσιας μουσειακής πολιτικής, αναγκαία όσο ποτέ για την μετά της πανδημίας εποχή με μακροχρόνιο όραμα και εμπνευσμένες στρατηγικές υλοποίησης με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
  • Για τις δημόσιες επενδύσεις στον χώρο των μουσείων καθώς όσοι  δραστηριοποιούνται στον χώρο του πολιτισμού γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μουσεία δεν μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν, όσο δημοφιλή κι αν είναι.
  • Για τις ιδιωτικές χορηγίες και το πλαίσιο διαφάνειας μέσα από το οποίο αυτές θα πρέπει να ελέγχονται και κατόπιν να γίνονται αποδεκτές.
  • Για την ανάγκη νέων προσλήψεων και φυλακτικού προσωπικού στα μουσεία μέσω μόνιμης και σταθερής εργασίας, παρέχοντας ευκαιρίες για εξέλιξή και ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού πάντα στο πλαίσιο αξιοκρατίας και διαφάνειας μέσω ΑΣΕΠ.

Εμείς οι φύλακες, σαν επαγγελματίες των μουσείων, έχουμε λόγο, θέσεις, προτάσεις και δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων που μας αφορούν και καθορίζουν το μέλλον μας.

Για όλα τα παραπάνω, συνάδελφοι, σας καλούμε σε επαγρύπνηση, συσπείρωση και σε αγωνιστική ετοιμότητα,  

για να μην χαθεί καμία θέση αρχαιοφύλακα,  

για να μην θιγούν στο ελάχιστο τα εργασιακά μας δικαιώματα,

για να μην γίνει κανενός είδους ιδιωτικοποίηση στη φύλαξη.


Τέλος, τόσο ως εργαζόμενοι στον σημαίνοντα τομέα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο κι ως πολίτες εκφράζουμε την ανησυχία μας και παραμένουμε στις επάλξεις για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας.

To Δ.Σ.