Ανακοίνωση του Συλλόγου σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά

27 Φεβ

Χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη ακούσαμε τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Πολιτισμού Κου Μπαλτά, στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων στη Βουλή στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2019. Σε αυτή τη συνεδρίαση ο Κος Μπαλτάς ανέπτυξε τις απόψεις , που πολλές φορές έχουμε ακούσει ως ΔΣ στις συναντήσεις που είχαμε πραγματοποιήσει επί της υπουργίας του, αλλά έως και σήμερα με εκπροσώπους της παρούσας ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδρασή μας και τη συνεχή προσοχή μας για τις συγκεκριμένες απόψεις.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού διατύπωσε την άποψη πως τα τυπικά προσόντα πρόσληψης για τις θέσεις φυλάκων αρχαιοτήτων δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν τον τίτλο σπουδών του ΙΕΚ «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων», καθώς κατά τη γνώμη του ο τίτλος δεν εξασφαλίζει την επάρκεια στην εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων. Επίσης ανέφερε πως πτυχιούχοι π.χ. του τμήματος αρχαιολογίας θα μπορούσαν να διεκδικούν αυτές τις θέσεις (!), παρόλο που ο κλάδος των φυλάκων αρχαιοτήτων ανήκει στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συνάδελφοι, με τα ίδια σας τα αυτιά ακούσατε τις απόψεις που εκφράζουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας επί πολλά χρόνια προσπαθώντας να μας αποκλείσουν από τις θέσεις εργασίας για τις οποίες η ίδια η πολιτεία μας μέσω του ΙΕΚ καταρτίζει και πιστοποιεί τις γνώσεις μας στο εξειδικευμένο αντικείμενο της φύλαξης Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων. Ακόμα καταλαβαίνετε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από αυτές τις δηλώσεις, πως πολλοί εποφθαλμιούν τις θέσεις μας, αδιαφορώντας για το γεγονός πως πάνω από 2000 άνθρωποι, σπουδαστές και απόφοιτοι της ειδικότητας μας, έχουν αφιερώσει χρόνο και κόπο επενδύοντας σε αυτή την εργασία.

Έτσι το Σωματείο μας δικαιώνεται καθώς από την πρώτη στιγμή μιλούσε στα μέλη του για τον αγώνα που απαιτείται όλα αυτά τα χρόνια για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την παγίωση της πρόσληψης των αποφοίτων της ειδικότητάς μας τόσο στις προκηρύξεις ορισμένου χρόνου , όσο και μόνιμου προσωπικού στην ειδικότητα της φύλαξης αρχαιοτήτων.

Συνάδελφοι, για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται αυτό που φωνάζουμε επί σειρά ετών, τίποτα δεν μας χαρίζεται, τίποτα δεν γίνεται από μόνο του, τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα χρειάζονται προσπάθεια, αγώνα και προσεκτικούς χειρισμούς.

Η ουσιαστική συνεργασία με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία είναι στόχος μας, αλλά σοβαρότεροι στόχοι μας είναι η ετοιμότητα για τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε όταν κάποιοι προσπαθούν να στερήσουν το δικαίωμά μας στην εργασία, η προάσπιση των συμφερόντων της ειδικότητάς μας, η ανάδειξη, η αναγνώριση και η προσφορά της μέσα στο χώρο του πολιτισμού και του τουρισμού.