Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό στην Ακρόπολη το απόγευμα της 11/09/22

11 Σεπ

Ο Σύλλογος εκφράζει την συμπαράσταση στους συναδέλφους που είχαν βάρδια στον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως το μεσημέρι/ απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2022, όπου και σημειώθηκε το περιστατικό με άγνωστο ακόμα άνδρα που σκαρφάλωσε στην δυτική μετόπη του Παρθενώνα και  κρέμασε σημαίες του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το αστέρι της Βεργίνας.

Οι συνάδελφοι αρχαιοφύλακες αντιδρώντας με επαγγελματισμό, κατανόησαν εγκαίρως την σοβαρότητα του περιστατικού για την ασφάλεια του δράστη αλλά και του μνημείου και παρέμειναν ψύχραιμοι ώστε να μην τον οδηγήσουν σε κάποια ακραία ενέργεια.
Στην συνέχεια εποπτεύοντας τον χώρο ειδοποίησαν την Ελληνική Αστυνομία που επιλήφθηκε του περιστατικού με την βοήθεια ειδικού ψυχολόγου και διαπραγματευτή, οι οποίοι έκαναν χειρισμούς που σε κάθε περίπτωση ξεφεύγουν από τα καθήκοντα των φυλάκων.

Κακόβουλα σχόλια που εμφανίστηκαν στο τύπο σχετικά με την επάρκεια των επαγγελματιών φυλάκων, αυτά προέρχονται από κύκλους που συστηματικά θέλουν να προβάλλουν εικόνα διάλυσης στους αρχαιολογικούς χώρους, φιλοδοξώντας να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για την δήθεν “αναγκαιότητα πρόσληψης σεκιούριτι” στους χώρους και για την δήθεν ανάγκη επιβολής επιτελικής οργάνωσης και τάξης μέσω των ευελιξιών των ΝΠΔΔ.

Από την διοίκηση του χώρου και της ΕΦΑΑ απαιτούμε επιτέλους, έστω και αργά να αφουγκραστούν τα προβλήματα των εργαζομένων στον Ιερό Βράχο. Είναι λυπηρό και απογοητευτικό το γεγονός ότι για τρίτη φορά σε κοντινό διάστημα ο χώρος απασχολεί με αρνητική δημοσιότητα την κοινή γνώμη.

Από το ΥΠΠΟΑ απαιτούμε να δείξει θάρρος, να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» και να ξεκινήσει την διαδικασία έκδοσης μιας μεγάλης προκήρυξης που θα καλύψει τις ανάγκες των χώρων σε φύλακες αρχαιοτήτων παραμένοντας μακριά από τεχνητές λύσεις και συνεργασίες με εταιρίες σεκιούριτι και ιδιώτες εργολάβους.

Τέλος δηλώνουμε ότι θα λειτουργήσουμε σαν ασπίδα προστασίας απέναντι σε οποιοδήποτε προσπαθήσει να βλάψει τον οποιονδήποτε συνάδελφο σε κάθε αρχαιολογικό χώρο φορτώνοντας του ευθύνες που δεν του ανήκουν.

Το ΔΣ του Συλλόγου.